Магията на шопския фолклор изобилства различни традиции и обичаи.

Тук българщината намира своите корени, в обреди, запазени и до днес! Характерни за шопите са карнавалните игри, наричани тук “Сурваскаре”, обичаят Герман, срещан също и в Северняшката област и Заговезни.

"Сурваскаре"
Маскарадните танци, които всички днес познаваме накратко като “Кукери”, в Шоплука са известни като Сурваскари.  Провеждат се по Нова Година. Първоначално сурваскарските игри се играели единствено от мъжете. Те обхождали всеки дом с пожелания за здраве и изобилие. Сурвакали с познатите ни и днес сурвачки, както челядта по домовете, така и добитъка, хамбари, обори. В замяна получавали дарове - вино, брашно, сушени плодове, мляко, пастърма, сушеница, каквото домакините давали. Днес тази традиция се изпълнява от най-малките членове на семейството.

"Герман"
Герман е обичай, извършван в името на природа, в моменти, когато е настъпила продължителна суша. Този ритуал се изпълнява и в Северняшката фолклорна област, няма точна дата, но по принцип се изпълнява след обичая “Пеперуда”, също за “извикване” на дъжд. Главните деятели тук този път са девойките. Те изработват кукла, наричана “Герман”. Куклата се погребва окичена с венци и след 14 дни се изравя и хвърля във вода. Целта е да се извика дъжда, да има плодородни земи и благоденствие на населението.

"Заговезни"
Заговезни е важен зимно-пролетен български обичай. Днес е разпространен в цялата страна, но на различните места има различни наименования. Празникът няма точна дата, отбелязва се в неделята, седем седмици преди Великден. Това е последната седмица преди строгите пости и на трапезата задължително се слагат продукти от животни, но без месо.

Празникът продължава цяла седмица и е съпровождан от много и различни по характер обреди и обичаи. Част от тях са връзването на “люлки”,  изпълнявани през сряда, петък и неделя. На люлките се люлеели и момите, и ергените - за здраве и плодородие. А неделя се палят огньове, които след като изгаснат, се прескачат.

Интересни обреди през тази динамична седмица са: “оратници” и “хамкане”.
Оратниците” е обред по времето на Заговезни, който отново се изпълнява от мъжете. Палят се факли от слама, които стопанинът завърта около главата си, за да прогони злите духове.
Хъмкането” е много популярно и днес. С червен конец, символ за здраве, се завързва парче халва или варено яйце. И докато главата на семейството люлее  “наградата” в кръг, най-малките се опитват да отхапят от нея.

На този празник винаги се иска прошка! Дори в някои западни части на Бългрария, включително и в части от Шоплука празникът все още се нарича “Прости”.

Още по темата

Още