Примери

БИТ И КУЛТУРА

Едно от най-мащабните Bona fide® изживявания е ‘Фестивала на фолклорната носия’ в с. Жеравна с мотото „Скок във времето!” Вече седма година подред 15.000 участници запазват времевия портал отворен, следвайки две основни правила:

  • Всеки е облечен в носия, независимо от ранг и статус

  • Използването на съвременни атрибути като мобилни телефони и фотоапарати например е изцяло загърбено


bit-kultura

ЗАНАЯТИ

Всеки един традиционен занаят е Bona fide® когато стига до нас в първичния си вид, тоест максимално ‘опазен’ от съвременни, високопроизводителни технологии.

Грънчарското колело например от край време е било задвижвано от човешка (крачна) сила.. за разлика от електрозадвижване или автоматизирана инсталация за серийно производство на керамични изделия.


zanaqti

 

СЕЛСКИ ДЕЙНОСТИ

По-скоро за добро, индустриялизацията и компютърните технологии тенденциозно са подминали по-малките населени места. Това от една страна не прави живота на човек от село по-лесен, но пък от друга - съхранява отколешните методи на добив и производство, с които нашите пра-пра баби и дядовци са се справяли през вековете.


selska-deisnot1

selska-deinost2

 

 

ПРИРОДНИ РАЗВЛЕЧЕНИЯ

Изгърбени пред компютъра в офиса или в служебната кола – все по-често се замисляме за зареждащата сила на природата. Планинския преход, конната езда, риболова, безграничната сила на морския вятър, са само малка част от възможностите човек да остане на саме с мислите си и да даде шанс на индивидуалността си за един по-пълноценен живот.


prirodni-razvlecheniq