Културните традиции в Пиринската фолклорна област са с многолики, динамични и изключително богати на обредност.

Сред най-популярните обичаи, своето място тук намират Кукерите, наричани още “Бабугери”, “Чаушери”. Ще Ви разкрием и най-интересното и за две прочути пирински сватби - семейната и “Свинската”.
 

Бабугери
Бабугерите са маскарадни игри, датиращи по нашите земи от стотици години. Основната цел на игрите е да прогонят злите сили и да донесат здраве и благоденствие на цялото население. 
По стара традиция шествените карнавални игри се изпълняват основно от мъже, млади и стари, но предимно ергени. Малките се включвали по-рядко в играта най-малкото, защото костюмите винаги са много тежки. И уникални! Кукерският костюм е забележителен, пъстър, неотразим, великолепен.
Рогата, качулкитечановете и звънците, които се завързват около кръста, тежките кожи и страшните маски, придават един колорит на тези игри, които целият свят забеляза.
Пиринските кукери прославиха България. Празникът набира все повече популярност по света и у нас. През януари 2017 г. в Пиринската фолклорна област и по-точно в Разлог се проведе VII-мия Световен кукерски фестивалСтарчевата“ 2017, който влезе в списъка на Европейската федерация на маскарадните и карнавални градове.
Стотици кукери, които в Разлог наричат  и “чаушери” тържествено отпразнуваха Новата година (по стар стил - 14 януари) като приковаха погледите на публиката с великолепието на своите костюми и традиции. Под звуците на тъпани и зурни кукерското шествие показа българския дух и българщината - автентична! А пожеланието на взелите участие бе да изживеем една “здрава и мирна” година.

Пиринската сватба е много богата на обреди и ритуали. В тази традиция всеки детайл е от значение. От месеното на питката, през сплитането на плитката на булката, бръсненето на младоженеца - всичко в Пиринската сватба си има име и характерен начин, по който да се изпълни. Всичко тук е специално!

На сватбите в Пирина присъствало цялото село. Девера на младоженеца (неговият брат), заедно със своята група другари, пременени в традиционните сватбарски носии, обикаляли селото, за да поканят колкото се може повече народ. Това започвало още в понеделник, което превръща обичаите в пиринската сватба в едноседмичен празник.

Старинната сватба тук е един своеобразен парад на веселието. Всички обредности се изпълняват под звуците на типичните за областта музикални инструменти, а песните се пеят предимно от жени.
Украсата, трапезата, носиите на булката и младоженеца и тези на гостите, всичко изобилства от цветове и символики за бъдещия семеен живот на младите. 

“Свинска сватба”
Както вече е известно “На сватба се не кани”! От там идва и името на тази традиция, характерна за Пиринската етнографска област.
Между Коледа и Нова година, а на някои места дори от ноември месец, и до ден днешен в различни селища от областта се провежда т.н. “Свинска сватба”. В общи линии този обичай си е едно заслужено угояване в края на годината.

По традиция се провежда от мъжете, които така отпразнуват добре свършената работа през изминалите сезони. Празненството, което съпровожда "Свинската сватба" също е едноседмично, започва с цялостната подготовка т.е. от коленето на прасето и приключва, когато цялото село е от сито пре-сито.
Задължителни ястия на трапезата са пържените свински мръвки и месото с ориз. Винаги в тези дни официално се изваждат на софрата туршията и пивкото вино. Настъпва времето на песните и доброто настроение!

Днес се канят предимно роднините, но който и да мине винаги е добре дошъл. Празникът не минава без звуците на зурнаджиите, които са неразделна част от обредите през различните етапи на това пиршество. Тук стопанинът винаги е главно действащо лице и той първи кани своите най-близки приятели на предстоящето зрелищно угощение.

 

Още по темата

Още