Характерното пиринско звучене се дължи на най-популярните за Пиринската фолклорна област музикални инструменти.

Сред тях своето първо място заема Джура гайдата - инструмент, обичан от цяла България, прославил Пиринската област по цял свят. Джура-гайдата е музикален инструмент, който за разлика от Каба-гайдата, с нейните дълбоки матови тонове, се откроява със своето високо и ясно звучене. А, когато гайдата писне в планината - сърце се свива!

Друг обичаен за пиринчани музикален инструмент е зурната - дървен духов инструмент, известен с пронизителния звук, който издава. Изработва се от череша, круша, ябълка или орех.

Звуците на зурната винаги се съпровождат от тези на тъпана - друг традиционен за Пирина музикален инструмент. Тъпанът е ударен инструмент често бъркан с барабана, но тъпанджията е неизменна част от всяко празненство.

Тамбурата и зилове са други типични музикални инструменти, намиращи своето място в музикалния репертоар на пиринчанина.
Зиловетен са метални, обикновено, изработени от месинг инструменти, във формата на дискове и са по-малките братя на чинелите. Закрепят се между палеца и показалеца на музиканта или танцьора, който свири с тях по сходен начин със свиренето на кастанети.

Тамбурата е струнен музикален инструмент, изработван предимно от явор, бряст, круша, кестен или череша. Струните се изработват основно от стомана, а сложността на свиренето се определя от броя на им -  2, 4, 6 или 8, което съвсем не е малко!

 

Още по темата

Още