Народните носии в Родопската фолклорна област са неразделна част от обичаите и фолклора на населението, съпътстващи всяка песен и всяко хоро.

Мъжката носия от Родопската фолклорна област е типична чернодрешна народна носия. В родопския вариант на тази, традиционна за цяла България носия, имаме риза и елек с богата бродерия, червен пояс, тъмни потури, декорирани отново с бродерия и гайтани.

Гайтанът представлява платнен шнур за украса на народните носии. Често плетката на гайтаните била сложна и трудна за направа и съответно била истинско предизвикателство за шивашките умения на дамите. От друга страна, изработването на техните носии също не било “детска игра”.

Сред женските носии най-известната е т.н. “саяна” носия. Този тип носия е характерен за южните и юго-западните части на България. Наименованието ѝ идва от думата “сая”, което означава постоянна горна дреха. В повечето случаи саята е отворена отпред, с различна дължина на полите в различните селища.
Дължината на ръкавите, материалите и цвета на саята също се менят според региона, сезона и самия празник. В повечето случаи саята е едноцветна - бяла, чернатъмнозелена или червена, оранаментирана предимно около пазвата.

 

Още по темата

Още