Телешко със сини сливи по балканджийски

ПРОДУКТИ:

Телешко месо 750 г

Сушени сини сливи 500 г

Глава кромид лук

Олио

Доматено пюре

Червен пипер

Захар 1 к.л.

Черен пипер на зърна

Сол

Брашно

 

ПРИГОТВЯНЕ:

Месото се нарязва като за кебап на средни по големина кубчета. В дълбока тенджера се запържва  телешкото в олиото и след като се зачерви, се добавя лукът, нарязан на ситно. Когато се задушат добре, прибавят се червеният и черният пипер на вкус, а доматеното пюре се размива с малко водичка и се долива така, че да покрие месото. Оставя се да поври на тих огън, като накрая се добавя сол на вкус. В отделен съд се сваряват сините сливи. Когато станат готови, се добавят към ястието, на което придават апетитен аромат.

Ястието вече не се бърка след слагането на сварените сливи, за да не се разкъсат. Поръсва се леко с малко брашно и се добавяме кафяната лъжичка захар, която се оставя да се карамелизира.