Картофени бомбички с кайма

ПРОДУКТИ:

Картофи средна големина — 15-20 броя

Кайма — 350 г

Кромид лук — 1 голяма глава

Готварска сметана - 50 г

Краве масло - 50 г

Доматен сос

Сол 

Черен пипер (млян) 

Стрита чубрица

Пресен магданоз - половин връзка

ПРИГОТВЯНЕ:

Картофите се обелват и измиват със студена вода. Отрязва се капаче от единия връх на всеки картоф и вътрешността му се издълбава с чаена лъжичка. Варят се в леко подсолена вода до полуготовност, изваждат се и се отцеждат, обърнати с отвора към чинията. Каймата се овкусява със смления през машинка лук, като се добавят на вкус подправките (млян черен пипер, стрита чубрица и сол, ако има нужда). При желание към каймата може да се добави вътрешността от картофите, смляна през машинка или накълцана на много ситно. Добре разбърканият пълнеж се запържва леко. Всеки картоф се пълни със сместта и в избраната тава се нареждат картофените бомбички плътно една до друга с отвора нагоре. В купичка се разбърква готварската сметана, към която се добавя сол на вкус, малко топла вода и разтопеното краве масло. С получената смес се заливат картофите, като по желание се добавя и доматен сос. Картофените бомбички се пекат в загрята на 180 °С фурна около половин час. При сервиране за аромат ястието се поръсва със ситно накълцания магданоз .